Excelsa


Káva Excelsa, známá také jako Coffea excelsa, je jedním z méně známých druhů kávovníku. Tento druh poskytuje semena nižší kvality s výrazným štiplavým aromatem a vysokým obsahem kofeinu1. Excelsa je často zaměňována nebo spojována s Liberikou kvůli podobnostem v chuti a vzhledu zrn, ale geneticky se jedná o odlišný druh.

Excelsa je známá svým jedinečným chuťovým profilem, který může zahrnovat ovocné a dřevité tóny. Její chuť je často popisována jako tajemná a komplexní, což může být pro některé milovníky kávy velmi přitažlivé.

Kávovník Excelsa se pěstuje především v jihovýchodní Asii a je často využíván pro svou schopnost přidat hloubku a komplexnost směsím kávy. Díky svému vysokému obsahu kofeinu může Excelsa poskytnout silný energetický zážitek.

Od roku 2008 je znám nový druh Coffea charrieriana, který je blízce příbuzný s Excelsou a má tu unikátní vlastnost, že jeho semena neobsahují kofein.

Pokud máte zájem o další informace nebo máte konkrétní otázky týkající se kávy Excelsa, neváhejte se zeptat!

© 2024 Jaroslav Dvořák. Václavské náměstí 1, Praha, 110 00
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!